Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Які нововведення прийдуть з реформою МОЗ

Українцям радять визначитися з вибором сімейного лікаря чи лікаря первинної медичної допомоги, оскільки з 1 квітня 2018 року медзаклади прийматимуть пацієнтів за умови укладеного з ними меморандуму.
Такі зміни відбуватимуться у рамках впроваджуваної в країні медичної реформи МОЗ. Цей проект був підготовлений ще минулого року і набрав чинності в кінці січня-2018.
Цікаво, що базова ставка за одного пацієнта становитиме 370 гривень. Варто зауважити, що один медик може підписати меморандум із двома тисячами людей. Але гроші від держави йтимуть на рахунок лікарні цього спеціаліста. Зарплату виплачуватиме медзаклад. Взамін пацієнти отримуватимуть певний гарантований пакет медичних послуг, який покривається державою.
За умовами підписаного договору кожний пацієнт матиме право на:
  • спостереження за станом здоров’я пацієнта;
  • діагностику та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, ускладнень під час вагітності;
  • супровід пацієнта із хронічними захворюваннями;
  • надання невідкладної допомоги;
  • направлення пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги;
  • проведення профілактики (вакцинації, оглядів та досліджень пацієнта з групи ризику).
В зв’язку із цим нововведенням, заробітна плата лікарів зросте у 6 разів (хірургів та нейрохірургів – у 4 – 6 разів), тобто становитиме понад 18 тис. грн.
Перш ніж реформу висунули на національний рівень, її протестували, зокрема, аби дізнатися, чи готові лікарі та пацієнти до укладання подібних декларацій. Про вибір лікаря повідомляли в електронну систему. Це потрібно було для того, щоб упевнитися: держава платитиме спеціалісту за одного хворого лише раз.
В свою чергу пацієнт повинен розуміти, які медичні установи приєдналися до реформи та з якими лікарями можна працювати. Варто зазначити, що за такою схемою працюють уже 700 медичних установ, у яких зареєстровані майже 40 000 пацієнтів.
Доки держава робить останні приготування до введення новацій, координатор E-Health з боку Transparency International Ukraine Юрій Бугай зазначив, що система пройшла всі рівні перевірки і готова працювати. Також він заявив, що ця програма допоможе підрахувати точну кількість лікарів та пацієнтів, на яких витрачаються державні кошти (а це більше ніж 70 млрд гривень).
Інша складова цієї програми – реформа «Доступні ліки». Система E-Health повинна суттєво спростити отримання ліків пацієнтом. Замість паперового рецепта з кількома печатками пацієнт отримуватиме електронну картку. Хворий отримуватиме смс, із яким ітиме до фармацевта. Лікаря позбавлять від заповнення форм, пацієнту не доведеться носити із собою папірці, а аптекарю буде простіше робити звіт для держави.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.