Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Наймініатюрніша дерев’яна церква в Україні – Новоселицька (ФОТО)

Успенська церква ХVII ст. Збудована Кочаловичем 1669р. Гордість мешканців Новоселиці.


Ця церква має бездоганні пропорції та чудово вписана в панораму села Новоселиця, що на Виноградівщині. На широких одвірках вирізано блискучу орнаментальну композицію з солярних знаків: «соняшників», «зубчиків», «мотузків». Вся церква вкрита дубовим лемехом, що надає своєрідної лускоподібної фактури. Настінне малювання по дереву ХVII ст. є унікальною пам’яткою українського малярства галицької школи, що виконувався в різні роки на замовлення мешканців села.

Її збудували з широких дубових брусів, скріплених замками в «канюк» суцільно-липової дошки, прикрашені різьбою у вигляді соняшників.

Освітлюється церква внизу маленькими віконцями і прорубаними пізніше такими ж вікнами вгорі з круглими склами, оправленими в дубові рами.



Стоїть церква у центрі села на пагорбі. Чому саме це місце невідомо. Але існує така легенда. Колись давно селом проїжджала пані. Вона везла два мішки золота. Невідомо звідки появився великий вітер, піднялася крутіль. Навкруги нічого не було видно. Пані дуже перелякалася і прошепотіла; «Господи, допоможи мені вийти з цієї небезпеки, припини це зло. А за твою ласку, Боже, я на цьому місці, в знак вдячності, побудую церкву». І лише вона подумала — одразу все навкруги стихло, припинилось. На небі з'явилось сонечко. Пані запам'ятала це місце і одразу почала шукати робітників для будови церкви.

Унікальною пам'яткою мистецтва є настінний живопис. Він органічно поєднується з архітектонікою храму, що разом створює неповторний ансамбль. Чудовим різьбленням прикрашено іконостас. На ньому зображено цілу серію картин «Дванадцять празників Ісуса».

Художники зі Львова реставрували старовинні настінні розписи, а сільські народні умільці збудували нову дерев'яну огорожу та східці.
У 1990 році споруда була удостоєна звання «Народного музею».

Новоселицька Успенська церква — це неймовірний витвір мистецтва, до якого ніколи не заростає стежка. Сюди їдуть туристи звідусіль, навіть з інших країн: Канади, Росії, Білорусі, Франції та інших.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.