Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Україна спробує притягти до відповідальності іноземців, що намагалися підпалити Товариство угорської культури Закарпаття

Україна за допомогою міжнародних процедур притягатиме до відповідальності іноземців, які здійснили підпал будівлі Товариства угорської культури Закарпаття.
"Цей злочин ми розкрили за гарячими слідами і протягом кількох днів встановили виконавців, які його вчинили. Ми підтверджуємо ту інформацію, яка була в ЗМІ, що це два іноземні громадяни, які є членами однієї з радикальних партій країни ЄС", - розповів заступник глави СБУ Віктор Кононенко на брифінгу в Києві в п'ятницю.
За його словами, ще в грудні минулого року представники російських спецслужб почали шукати виконавців цього злочину на території України. "Саме тоді ми задокументували спробу громадянина РФ Давида Пономарьова підібрати в Україні виконавців цього злочину", - зазначив заступник глави української спецслужби.
За словами В.Кононенка, Д.Пономарьов відомий СБУ ще з 2015 року, коли він шукав виконавців серед громадян України для здійснення теракту в Миколаєві: тоді було затримано трьох його спільників - українців, яких нині притягнуто до кримінальної відповідальності.
"Зрив операції з підпалу будівлі Товариства угорської культури Закарпаття змусив російські спецслужби шукати резервний варіант здійснення провокацій із залученням як виконавців іноземних громадян, членів одного з праворадикальних угруповань. Цих осіб встановлено, і через відповідні міжнародні процедури ми притягатимемо зловмисників до кримінальної відповідальності", - наголосив В.Кононенко.
Крім того, за словами заступника глави спецслужби, СБУ встановила, що Д.Пономарьов планує організацію ще низки провокацій на території Чернівецький області, і цій провокації запобігла СБУ.
В.Кононенко також розповів, що російські спецслужби планували організувати в Ужгороді фейкові заходи для розпалювання міжнаціональної ворожнечі на Закарпатті. "Ми отримали інформацію про те, що Росія замовила проведення підривної акції під виглядом публічних слухань на тему дотримання національно-культурних прав угорців Закарпаття... Під час заходу мали лунати заклики про надання автономії угорцям Закарпаття через начебто утиски з боку української влади", - повідомив заступник глави СБУ.
Як повідомлялося, в ніч на 4 лютого в Ужгороді невідомі кинули пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі Закарпатської спілки угорців (йдеться про Товариство угорської культури Закарпаття). Внаслідок інциденту ніхто не постраждав, у вікні розбилося одне з подвійних стекол і дещо обгоріла рама.
У МЗС Угорщини засудили цей напад і заявили про необхідність введення спостережної місії ОБСЄ до Закарпатської області.
Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль заявив, що українські правоохоронці встановили особи зловмисників, які намагалися підпалити офіс Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді в ніч на 4 лютого, - ними виявилися громадяни Польщі, члени праворадикальної організації "Фаланга".
"Спробу підпалити офіс Товариства угорської культури Закарпаття здійснили двоє громадян Польщі, члени праворадикальної організації "Фаланга", - повідомив Г.Москаль на своєму персональному сайті, посилаючись на дані правоохоронців.
За словами голови Закарпатської ОДА, правоохоронці встановили особи паліїв. "Це Адріан Марглевськиий (Adrian Marglewski), 01.04.1996 р. н., житель м. Краків, та Томаш Рафал Шимковьяк (Tomasz Rafal Szimkowiak), 24.01.1993 р. н., житель м. Бидгощ. Обидва - громадяни Польщі, прибічники праворадикальної організації "Фаланга", члени якої брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків так званих ЛНР і ДНР", - наголосив Г.Москаль.
Голова облдержадміністрації також зазначив, що ці іноземці здійснили дві спроби підпалу. "Обом іноземцям буде заочно повідомлено про підозру, після чого їх оголосять у міждержавний розшук", - написав він.

ua.interfax.com.ua





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.