Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Новий закон про паркування: авто зможуть евакуювати, а порушники не зможуть уникнути штрафів

Розмір штрафів за порушення правил паркування не зростатиме.

2017 року Верховна Рада серйозно взялася за зміни для українських автомобілістів, передає Ukr.Media. Так, нещодавно набули чинності нові правила дорожнього руху, в яких передбачається зниження швидкості до 50 км/год в населених пунктах, трохи раніше ввели штрафи за паркування на місцях для інвалідів. Зараз же нардепи прийняли законопроект, який повинен кардинально реформувати правила паркування. Сайт "Сегодня" пояснює, яких змін незабаром можна очікувати водіям, як штрафуватимуть за неправильне паркування і що ще принесе нове законодавство.
Чому новий законопроект був необхідний
Наприкінці грудня Верховна Рада у другому читанні прийняла проект закону № 5364 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування в сфері паркування транспортних засобів". Незабаром документ має підписати президент. Таким чином, закон набуде чинності через 180 днів після його публікації, тому очікується, що нові правила почнуть працювати влітку.
Поки що сфера паркування в Україні ніяк не регулюється. Незважаючи на те, що є певні заборони на паркування і т.д., евакуювати машину або змусити водія оплатити паркування правоохоронні органи не можуть.
"Так, водії досить часто не оплачують послуги з паркування, нехтують законними вимогами інспекторів-паркувальників, залишають транспортні засоби на тротуарах або на проїжджих частинах вулиць, іноді в кілька рядів, що ускладнює рух транспорту, створює затори, призводить до втрат часу законослухняними водіями і пасажирами громадського транспорту, істотно забруднює повітря тощо", – наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.
Один з авторів законопроекту, народний депутат Дмитро Білоцерківець пояснив в коментарі сайту "Сегодня", що зараз немає покарання за несплату паркування, через що міста отримують менше доходу від паркування. За словами експерта, в столиці повинні будуватися нові паркінги, але для цього потрібно прийняти відповідний законопроект, і все це займе чимало часу.
"Немає міри покарання за несплату паркування, як її не було і раніше. Зараз місто може отримувати менше доходів від паркування. Не можна спочатку побудувати паркінги. Потрібно ухвалити закон, а потім поступово його вводити в роботу, але це рішення декількох років", – зазначає Білоцерківець.
Фото і відеофіксація і три режими відповідальності
Зазначається, що діятимуть три режими, за якими автомобілістів зможуть залучити до адміністративної відповідальності.
Перший режим– передбачає спілкування між поліцейським і правопорушником, як це було і раніше, з пред'явленням всіх документів і складанням протоколу про порушення.
Другий режим– працюватиме автоматично, він передбачає фіксацію правопорушень за допомогою відеокамер, інформація з яких надходитиме до поліції, де також зможуть скласти протоколи. Щоправда, якщо порушення зафіксують таким чином, з порушника стягуватимуть штрафні бали, яких вистачить на три порушення. Після цього передбачені грошові штрафи.
Третій режим– це фото- і відеозйомка в ручному режимі, яка здійснюватиметься через спеціальну програму, де автоматично відображається місце, час, дата і GPS-координати автомобіля. Здійснювати таку фіксацію зможуть поліцейські і уповноважені від міста інспектори з паркування. До слова, тут жодних штрафних балів не буде.
Інформацію про порушення вноситимуть до Реєстру адміністративних порушень в сфері безпеки дорожнього руху. На лобовому склі авто залишатимуть повідомлення, а спеціальну постанову відправлять за адресою власника машини.
Оптимальним варіантом буде сплатити штраф у перші десять днів після його отримання, тому що він вважатиметься погашеним, якщо порушник сплатить 50% від загальної суми. Якщо ж його не оплатити за 30 днів, нараховується пеня, пропорційна штрафу. У тому випадку, якщо правопорушник і тоді не зволить сплатити суму, поліція зможе направити постанову до виконавчої служби і зажадати примусової оплати.
До речі, важливий момент полягає в тому, що нових правопорушень, за які штрафуватимуть, в законі не додалося, а самі штрафи не збільшилися. За фактом, просто розширилися повноваження правоохоронних органів і спеціальних інспекторів, які тепер зможуть притягнути до відповідальності за неправильне паркування.
Евакуація
Згідно з новим законодавством, даються законні права на евакуацію автомобілів, щоправда, при обов'язковій фото- чи відеофіксації. Евакуювати транспортний засіб зможе поліцейський або ж інспектор. У законі прописана норма про те, що машину можна евакуювати тоді, "коли автомобіль суттєво перешкоджає дорожньому руху". Евакуюватимуть в тих випадках, якщо авто:
припарковано на проїжджій частині в два ряди або більше;
припарковано в місці, яке заборонено ПДР (наприклад, на пішохідних переходах, залізничних мостах і шляхопроводах, на зупинках громадського транспорту тощо);
припарковано на смузі, яка виділена для руху громадського транспорту або велосипедів;
заважає пішоходам або ж руху інших транспортних засобів;
блокує проїзд двома або більше смугами руху;
заважає роботі комунального транспорту (снігоприбиральні машини тощо), але тільки в разі оголошення певної місцевості зоною надзвичайно екологічної ситуації.
Автомобіль можна буде забрати з штрафмайданчика тільки після оплати штрафу і послуг з евакуації та зберігання.
Оплата паркування
Згідно з даними Державної служби статистики, в середньому 2016 року по всіх містах України до відповідальності за несплату паркування залучалося менше одного порушника на день, а штрафів виходило менше 51 грн на день.
Зараз, якщо водій припаркувався на платній автостоянці, але відмовляється віддавати гроші за ці послуги, він буде зобов'язаний сплатити штраф у розмірі 20-кратної вартості години паркування. Порушенням вважатиметься стоянка більше 10 хвилин.
Закон для євроблях
У законі з'явилася норма, яка контролюватиме і машини на єврономерах. Штраф за неправильне паркування повинен буде заплатити людина, яка ввезла автомобіль з-за кордону і користується ним на території України. Якщо людина є іноземним громадянином, штраф їй вручать прикордонники, коли вона захоче виїхати з країни.
До речі, власник і водій можуть бути різними людьми, тому в законі передбачена норма, яка б захистила права всіх сторін. Так, якщо машина віддана за дорученням, а власник отримує повідомлення про штраф, він може знайти того, що управляє автомобілем і внести його до реєстру власників. Якщо він відмовиться, то, в будь-якому випадку, штраф доведеться оплачувати саме водієві, тому що на транспортний засіб накладуть арешт, а справа буде передано до виконавчої служби.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.