Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Історія української корупції: як к Карпатах крали ліс сто років тому (ФОТО)

Досліджуючи архів газети Kurier Stanislawowski, журналісти видання Збруч, виявили дуже цікаву публікацію 110-річної давності.

На початку листопада 1906 року, в лісовому господарстві Прикарпаття несподівано вибухнув гучний скандал.

Комісія, яку делегувала управа лісівництва до Надвірнянського повіту, виявила великі розкрадання у державних лісах біля села Зеленої, яку вчинили підприємці у змові з тамтешніми лісничими.

«Наприклад, один підприємливий єврей, який мав дозвіл на вирубку на 5 000 моргів лісу, вирубав його на площі аж 15 тисяч моргів. Інший замість того, щоб витяти так звані «вітроломи», повирубував найкращі дерева», — повідомляла газета.

Головним фігурантом справи був такий собі лісоторговець М.Л.Шерер. Отримавши дозвіл на вирубку 5 тисяч кубометрів «вітролому», він домовився з тутешніми лісниками і вирубав здоровий ліс, причому – вдвічі більше, ніж йому було погоджено.

Разом з підручним Розенкранцом його відразу арештували (ще один помічник на прізвище Кац був оголошений в розшук).

Арештовано було також двох лісничих, Тадеуша Хмельовського та Зигмунда Куршвайна, та трьох працівників лісової охорони:  Малиновського, Габла й Максимчука.

«Про те, що розкрадання були дуже великі, свідчить те, що один з підприємців хотів відкупитися за 80 тисяч корон, щоби його не брали під арешт на час слідства», – зауважив Kurier Stanislawowski.







Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.