Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Гірськолижні курорти Драгобрат та Буковель на перших місцях в Україні

В Україні більше десятка гірськолижних курортів. Який обрати? Допоможемо визначитись із крутизною схилів, інфраструктурою, засніженістю трас та вартістю відпочинку.

Гірськолижні курорти в Україні: місця, ціни на зимовий відпочинок

Буковель — гірськолижний курорт № 1 в Україні
Це найвідоміший та найбільший гірськолижний курорт України, знаний також далеко за межами нашої країни. У 2012 році визнаний найбільшим швидкозростаючим курортом світу. Буковель являє собою велике туристичне містечко, у якому відвідувачі у будь-яку пору року.

Підйомники та траси

Різноманітні спуски простягнулися на 50 кілометрів. Тут працює 16 підйомників, які функціонують з 62 трасами. Ціни на підйом варіюються від 105 гривень (один раз) до 6825 гривень (абонемент на 10 днів). Денний пакет коштує 975 гривень.

Прокат лиж коштує 75-390 гривень, а сноуборду — в 120-220 гривень (ціна залежить від рівня екіпіровки).

Номери та їжа

Ціни на номери і котеджі різняться залежно від умов. Так, найпростіший двомісний номер коштує тут 265 гривень/доба. Люкс можна зняти від 700 гривень/доба, а ось шале обійдеться в мінімум 2 500 гривень/доба.

Харчування у Буковелі не є проблемою. Тут є багато самих різних закладів, які підійдуть різним категоріям гостей. Для бажаючих відпочити розкішно працюють дорогі ресторани, а для більш бюджетних туристів функціонують варенична і корчма.

Як дістатися:

Курорт знаходиться біля с. Поляниця Яремчанської міськради, в 30 км від м. Яремче, і 10 км – від с. Татарів. З Івано-Франківська до Буковеля ходять регулярні автобуси.

Драгобрат: вражаючий відпочинок на лижах в Україні

Якщо Буковель є найбільшим гірськолижним курортом, то Драгобрат – найвисокогірнішим і, на думку багатьох, найкрасивішим. Розташований на висоті 1400 м, на межі лісової смуги, курорт має тривале і стійке природне снігове покриття, і кататися тут можна найдовше в Карпатах – вже з листопада і аж по травень. Згідно зі статистикою, за останні 30 років відсутність снігу тут не спостерігалася. Тож кращого місця для катання на лижах не знайти.

Підйомники і спуски

Драгобрат може порадувати самими різними трасами, загальна довжина яких становить 10 кілометрів. Також тут є фрістайл-траси міжнародного рівня. Ціна за один проїзд на підйомнику становить від 20 гривень, 5 підйомів – 150 гривень, 10 — 250. Взяти лижі або сноуборд коштуватиме 70-120 гривень.

Харчування та розміщення

Житло в приватному секторі варіюється від 280 до 420 гривень за добу (ціна залежить від сезону). У готелях номери коштують 250-380 гривень.

У Драгобраті працює два кафе, середня ціна за основну страву становить 60-70 гривень.

Як дістатися:

У 18 км від бази лежить с. Ясіня, куди можна доїхати автобусами з Івано-Франківська та Чернівців. З Ясіні до бази можна дістатися лише транспортом підвищеної прохідності, на позашляховиках 4х4, з кліренсом мінімум 20 см. Дорога може значно ускладнюватися через погані погодні умови. Якщо ваш транспорт не відповідає цим вимогам, слід лишити авто на стоянці в Ясіні і скористатися послугами місцевих перевізників.

Лижний курорт в Карпатах Славське

Один із найпопулярніших і велелюдних гірських курортів Карпат, що замикає трійку найкращих. Кожного року його відвідує понад 100 000 чоловік. Популярності курорту сприяє близькість до Львова – усього лише 135 км. На відміну від популярного Буковеля, курортний бізнес в якому був започаткований лише в 2000 році, гірськолижний туризм у Славському має дуже давню історію, що своїм корінням сягає першої половини 19 ст.

Траси й підйомники

Загальна кількість трас у Славському — 11. Довжина їх становить 22 кілометри. Більшість ділянок обладнано системами штучного снігу. Ціна за один підйом становить 30-60 гривень, за цілий день — 300-420 гривень.

Гірськолижний курорт Динамо-Тростян був заснований одним з перших в країні. Відвідувачі люблять його за пологі схили, різноманітні спуски і досить довгий сезон — з листопада по квітень. Також тут проходить тренування наша Олімпійська збірна, і проводяться державні змагання та міжнародні фестивалі.

Проживання та харчування

Проживання у Славському залежить від обраного типу житла. Місцеві здають свої котеджі в приватному секторі, починаючи від 100 гривень/номер (навесні). У пік сезону ціни можуть доходити до 800 гривень/номер. Є можливість зняти весь особняк, це буде коштувати 1000 гривень/добу і більше.

У Славському працює кілька ресторанів і кафе. Кухня тут досить смачна і порівняно дешева — від 40 гривень за основне блюдо.

Як дістатися:

Потягами – Славське має залізничну станцію.

Гірськолижний курорт Пилипець

Одне з найулюбленіших в Україні місць для любителів фрірайду. Сніг у Пилипці тримається із грудня по квітень.

Спуски і підйомники

Гора Гемба лідирує за кількістю трас, загальна довжина яких дорівнює 20 кілометрам. Ще 4 спуску розташувалися на сусідній горі. Для кожної траси працює окремий підйомник. Ціна одного проїзду становить 40 гривень, добовий абонемент обійдеться в 400 гривень. Бугельний підйомник дешевше — тут один підйом коштує 25 гривень.

Прокат спорядження коштуватиме тут від 70 гривень (лижі та сноуборди).

Харчування і проживання

У Пилипці можна зупинитися у великому готелі (люкс від 1000 гривень/доба) або вибрати для себе котеджний відпочинок. У невеликих будиночках, забезпечених зручностями, за добу доведеться віддати від 200 до 500 гривень.

На курорті працює піцерія, також є два кафетерії. Ціна за стандартне блюдо становить 50-60 гривень.

Як дістатися:

Потягом до ст. Воловець, звідки автобусом або таксі до с. Пилипець.

Гірськолижний курорт Яблуниця

В Івано-Франківську область на гірськолижний курорт Яблуниця їдуть туристи з усієї країни і навіть з-за кордону. Причиною цього, крім зручних спусків і якісного обладнання, є близькість одного з основних перевалів Карпат — Яблуницького.

Траси й підйомники

Багато різноманітних трас і спусків обслуговують десять підйомників, вісім з яких знаходяться в селі (на курорті), а ще два — на самому перевалі. Разовий підйом буде коштувати від 20 гривень, добовий абонемент — 350 гривень.

Прокат спорядження становить 50 гривень на добу.

Проживання та харчування

Яблуниця відрізняється низькими цінами на житло і харчування. Так, просту кімнату у приватників можна зняти від 250 гривень/доба. У готелі двомісний номер обійдеться від 300 гривень/доба.

Ціна за стандартну страву становить 40-50 гривень.

Лижний відпочинок в Мигово

Буковинський гірськолижний комплекс розташований неподалік урочища Солонець, відомого родовищами мінеральних вод. Мальовниче розташування у гірській долині поєднується з близькістю до Чернівців – усього 60 км від обласного центру.

Підйомники і спуски

Загальна довжина трас в Мигово становить 3,3 кілометра. При цьому їх різноманітність вражає: тут можна знайти і слалом-спуски, і траси міжнародного рівня, та змагальні сертифіковані траси. Ціна за підйом становить 30 гривень, денний абонемент — 450 гривень.

За лижі або сноуборд на добу доведеться віддати 100-150 гривень.

Їжа та розміщення

Проживання в невеликому готелі коштує від 400 гривень/доба. Трохи менше обійдеться знімати кімнату в приватному секторі.

Ціна за звичайні страви стандартна для даної місцевості. Додатково є можливість замовити повноцінне триразове харчування в місці проживання — від 150 гривень за добу.

Як дістатися:

від Чернівців – на маршрутних таксі, що відходять від центрального автовокзалу.

Курорт Ізки

Курорт, що буде добрим для початківців – має 5 трас, які класифікуються як "сині" і "зелені", тобто середньої і легкої складності. Має два підйомники – крісельний та бугельний. Комплекс позиціонує себе як «еко» – так, тут пропонують органічні продукти власного виробництва, різноманітні лікувальні процедури, йогу, тощо – що дозволить приємно розслабитись опісля лижного відпочинку.

Мінусом курорту є те, що не завжди тут є природний сніг – проте його відсутність компенсується сніговими гарматами.

Проживання можливе в готелі або котеджах Ізки.

Як дістатися:

потягом до ст. Воловець, далі трансфером комплексу Ізки або власною машиною.

Гірськолижний відпочинок у Ворохті

У 100 кілометрах від Івано-Франківська розташований ще один цікавий гірськолижний курорт українських Карпат — Ворохта. Відомий він, в першу чергу, своїми якісними трасами для новачків. Колишня слава Ворохти, як бази для екстремалів, пішла. Зараз трампліни не експлуатуються, так що професіоналам тут буде нуднувато. А ось одна з кращих лижних шкіл робить курорт привабливим для початківців лижників.

Траси й підйомники

У Ворохті функціонує кілька різноманітних трас, але всі вони орієнтовані на новачків і любителів. Кілька підйомників і мультиліфт забезпечують своєчасний підйом лижників. За один підйом доведеться віддати 18-20 гривень, за 10 — 150-170 грн.

Прокат лижного комплекту обійдеться в 100 гривень.

Проживання та харчування

Проживання в готелі коштуватиме від 200 до 500 гривень, в приватному секторі — трохи дешевше.

Середня вартість основної страви — 80 гривень.

Протасів Яр

Карпати Карпатами, але не завжди є можливість втекти на декілька днів у гори. Однак не варто сумувати з цього приводу! Є місця, де можна провести лижний уїк-енд за межами Карпат. Найвідоміший, перший і ледь не єдиний гірськолижний київський комплекс. Ідеальне місце, для проведення зимового уїк-енду. Оскільки сніг далеко не завжди радує киян, комплекс обладнаний сніговими гарматами.

Протасів Яр має 4 траси різних рівнів складнощів для лижників та сноубордистів. Найкращий час для катання на лижах в Протасовому – ніч: траси освітлюються в темний період доби. Якраз у цей час тут найменше людей і найменша тиснява.

Як дістатися:

Від м. "Олімпійська" 40-м тролейбусом або маршрутками № 450, 495; від м. "Вокзальна" – маршруткою № 198.

Гірськолижний комплекс Вишгора у Вишгороді

Інший варіант покататися на лижах для киян – гірськолижний комплекс Вишгора у Вишгороді. Щоправда, як завдаток тут не приймаються ні паспорт громадянина, ні закордонний паспорт, лише водійські права або техпаспорт, або грошова застава. Слід враховувати це тим, хто не має автівки і водійських прав.

Комплекс має три траси, в тому числі для сноубордистів. При бажанні можна поселитися в готелі при комплексі.

Як дістатися:

Комплекс розташований у Вишгороді, за адресою вул. Ватутіна, 102, у 18 км від Києва. Їхати власною автівкою або 41-ю маршруткою від м. «Героїв Дніпра» до Вишгорода, далі – 15 хв пішки.

Гірськолижна база Водяники

Мешканцям Києва, Умані, Кіровограда або Черкас, які не мають часу на карпатський відпочинок, може стати в пригоді гірськолижна база Водяники Звенигородського району Черкаської області.

Розташований серед мальовничих наддніпрянських пагорбів курорт заснований 6 років тому.

Зараз на відвідувачів очікують три лижних траси сумарною протяжністю понад 2000 м, які оснащені сучасною канатною дорогою та бугельним підйомником. Сноуборд-парк має три лінії трамплінів, є трек для бігових лиж. Також комплекс надає послуги інструкторів.

Проживання можливе у супутньому готельному комплексі, до послуг туристів також баня.

Як дістатися:

Автівкою до с. Водяники Звенигородського району Черкащини або автобусами з Черкас до Звенигородки, звідти – до с. Водяники.

Альпійська долина

Мешканцям Харкова зручно провести уїк-енд у гірськолижному комплексі "Альпійська долина", що розташований у 15 км від міста.

Комплекс має 2 траси протяжністю по 400 м, із різним перепадом висот. Підйом забезпечується двома паралельними підйомниками. Траса освітлюється, тож можливе індивідуальне нічне замовлення. Недоліком комплексу слід вважати малу кількість прокатного спорядження, тож, при можливості, варто приїздити сюди зі своїм.

Як дістатися:

На автівці з Харкова в бік с. Васищево, далі за вказівниками, або електричкою до пл. Боровська, далі знову за вказівниками.

Спортивна база Тисовець

На цьому карпатському гірськолижному курорті офіційно проводяться змагання найвищого рівня. Сама село Тисовець розташована біля гір Магура, Селеватка і Кичера. Сезон тут триває з листопада по квітень. На спортивній базі є стандартні лижні спуски, фрістайл-траси, серії трамплінів та інших фігур.

Траси й підйомники

Всього трас на курорті 4, але їх якість дивує. Кожна траса обслуговується підйомником. Крім того, тут є підйомник для сноутюби і трампліни для лижників. Також на базі є підйомник для сноутюби і дві лижні трампліни. Крім стандартних трас тут можна покататися на трасах для біатлоністів, спусках для могула і бігових лиж. Абонемент на день підйому коштує 250-300 гривень.

Прокат сноуборда і лиж коштує 100-150 гривень на добу.

Проживання та харчування

Проживання доступно в сусідньому селі Орявчик. Приватний сектор обійдеться тут в мінімум 100 гривень з людини, готель — 150 гривень.

Сніданок на базі коштує 70 гривень, триразове харчування — 200 гривень.

Гірськолижний курорт “Захар Беркут”

Гірськолижні траси

Наразі у Волосянці є 11 трас різного рівня складності. Перепад висот складає 552 м. Катання, у переважній більшості, відбувається на схилах г. Зворець (1 223 м) – північних, північно-західних та південно-західних, а також на схилах г. Високий Верх (1 244 м) – з північно-східної сторони. Окрім того, для катання відведені місця у впадині, прилеглої до території туристичного комплексу, або розташованих безпосередньо в межах т/к “Захар Беркут”.

Загальна протяжність трас складає 9 км: є 6 синіх, 4 червоних та одна чорна траса. Сині – траси для початківців, які впевнено вміють гальмувати, не бояться зміни рельєфу під час їзди та в змозі проїхати від старту до фінішу без курйозів.

Червоні мають більший нахил, зате майже не мають пологих ділянок: за рахунок коротких стрімких ділянок лижник на таких трасах може спробувати збільшити швидкість спуску, не ризикуючи при цьому кататись на урвистих чорних трасах.

Чорне маркування – тонкий натяк на важкість проходження траси. Принаймні, для новачків та любителів. Потрібно добре володіти собою та лижами/бордом, щоб кататись тут.

Підйомники

Курорт у своєму розпорядженні має 5 підйомників:

парнокрісельний – 2 800 м, зі станцією підсадки на висоті 1 075 м;
три бугельних на 700, 750 та 800 метрів;
мультиліфт на 250 метрів.
Підйомники працюють з 9 ранку до 17 години вечора. Останній підйом здійснюється не пізніше 16:30. Нічного катання, на жаль, поки що немає.

Мабуть, єдиний недолік довгого підйомника – його пропускна здатність, всього 320 пас./год. У зв’язку із чим у високий сезон часто можна простояти в черзі 15 хв. у будні, і півгодини на вихідних.

Діє кілька базових тарифів: для будніх та вихідних (абонементи), на разові підйоми без спорядження та стандартний для підйому зі спорядженням.

Під час пересадки з одного підйомника на інший можна випити гарячого чаю та погріти ніс в одному з кафе та ресторанів на схилах гір.

Окрім того, можна орендувати санчата, снігохід, сноубайк чи коней – кататись верхи або загорнувшись у теплий плед, сидячи в упряжці. Коні не в моді? Катайтесь на собаках! Собачі упряжки, загалом, – рідкість для Карпат. Але на “Захарі Беркуті” вони є!

Якщо на вулиці негода, на території туристичного комплексу є “класичні готельні розваги”: сауна, джакузі, більярд, настільний теніс та ін.

Як дістатися:

Потягом: до ст. Сколе або ст. Воловець електричкою зі Львова. Далі треба буде пересісти на автобус чи винайняти таксі.

Автомобілем: їхати у напрямку Славського до Волосянки. Зі Львова до Волосянки 145 км, з Івано-Франківська 170 км, з Ужгороду – 130 км.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.